Florien Smits van Kleurjekist: ‘Schilderen biedt een verbindend ritueel bij afscheid’

Nabestaanden die een geïllustreerde kist van een overleden dierbare samen beschilderen, dat is het idee achter Kleurjekist. Dit bedrijf levert beschilderbare, geïllustreerde kistdeksels zodat (klein)kinderen, familieleden en/of vrienden op een creatieve manier afscheid kunnen nemen. Oprichter Florien Smits vertelt over haar concept.

Geschreven door: Emma Roelse

Florien Smits. Bron: Kleurjekist

“Ik werk samen met een kistenmaker en een netwerk van ontwerpers. Zij hebben in eigen stijl één of meerdere illustraties ontwikkeld. Allemaal werken ze graag mee aan het concept, omdat ieder van hen wel iets heeft met afscheid nemen, de dood en rouwverwerking.

Met de ontwerpers van Studio Kars + Boom heb ik voor de start van Kleurjekist gebrainstormd over symboliek in de illustraties. De dood kent tal van symbolen, zoals bijvoorbeeld een ster, regenboog of horizon; dit hebben we in de illustraties verwerkt. De ontwerpen worden in de deksel van de uitvaartkist gefreesd. Alle kisten staan op voorraad in Rotterdam en worden vanuit daar direct geleverd bij families, nabestaanden of uitvaartcentra.

Voor elke geleverde kist planten we vier bomen in samenwerking met Trees for All, ter nagedachtenis aan de overledene. De kist wordt geleverd inclusief de benodigde verfmaterialen. Kleurjekist is niet betrokken bij het ritueel en beschilderen, maar biedt door de illustratie op de deksel wel houvast voor nabestaanden tijdens het schilderen. Deze is als een kleurplaat waar je met het inschilderen een persoonlijke invulling aan kunt geven.

Twee kisten met hetzelfde ontwerp, maar verschillende persoonlijke invullingen. Bron: Kleurjekist

Materialen

De kisten zijn gemaakt van ongelakt populierenhout. Populieren hout is een duurzame houtsoort, omdat populieren relatief snel groeien. Daarnaast is het hout licht van kleur, waardoor de verf mooi uitkomt. We leveren acrylverf, maar kunnen ook biologisch afbreekbare verf leveren, bijvoorbeeld in het geval van een natuurbegrafenis.

Om tot de keuze van frezen te komen, heb ik alle alternatieven bekeken: printen, bedrukken, graveren. De techniek van frezen verandert niets aan het natuurlijke karakter van het hout, wat ik fijn vindt. Het ontwerp wordt uitgesneden, waardoor de lijnen van het ontwerp ook na het schilderen mooi zichtbaar blijven.

We frezen alleen de deksel van de kist, zodat deze los van de kist kan worden beschilderd, bijvoorbeeld in een terminale fase, na een overlijden of tijdens de afscheidsceremonie. Zo biedt het op verschillende manieren een waardevol, verbindend ritueel.

Het inschilderen van de kist. Bron: Kleurjekist.

Eigen ervaring

Dat schilderen een verbindende activiteit bij rouwverwerking is, heb ik twintig jaar geleden zelf ervaren. Met de kinderen hebben we zijn kist beschilderd, op basis van een Jungle Book tekening. Door het gezamenlijk beschilderen van de kist werd hij niet alleen heel mooi, maar kon ook iedereen van ons bijdragen aan het afscheid. Hierdoor is het afscheid een positieve, blijvende herinnering geworden.

Ontwikkeling

De herinnering inspireerde me in 2020 (twintig jaar later) om dit voor meer kinderen, families en vriendengroepen mogelijk te maken. Voor de ontwikkeling van het concept van Kleurjekist heb ik veel onderzoek gedaan. Ik heb wel honderd rouwtherapeuten, creatief therapeuten, kinderpsychologen, uitvaartbegeleiders, basisschooldirecteuren en andere experts op het gebied van rouwverwerking gesproken.

Ik leerde dat kinderen te vaak niet worden betrokken bij afscheid. Dit komt onder andere doordat er in de week van afscheid vaak weinig te doen is voor kinderen. Een speech schrijven of muziek uitkiezen is eerder aan volwassenen besteed. Samen schilderen is een speelse activiteit en maakt het afscheid licht. Kinderen worden een waardevol onderdeel van het afscheid.

Een ander inzicht dat ik uit de gesprekken meenam, is dat vriendengroepen een steeds belangrijkere rol spelen in een afscheid. Daarom is Kleurjekist niet enkel op kinderen gericht. Omdat het schilderen een groepsproject is, zorgt het ook in vriendengroepen voor verbinding bij een afscheid.

Toekomst

Kleurjekist bestaat nu anderhalf jaar, waarin vijftien uitvaartkisten zijn geleverd. Elke kist staat symbool voor een groep nabestaanden die over jaren nog weet hoe de afscheidskist eruit zag. Ik ben trots op de samenwerkingen binnen Kleurjekist en de ontwikkeling die daaruit is voortgekomen.

Op dit moment zijn er acht ontwerpen van vijf kunstenaars. In de toekomst zullen er meer ontwerpers en meer ontwerpen bij komen. Ik hoop dat deze samenwerking zoveel mogelijk vriendengroepen, familieleden en collega’s gaat helpen bij een creatief en vooral verbindend afscheid van een dierbare.”

Woensdag 15 december worden alle huidige ontwerpen tentoongesteld. Meer informatie over deze tentoonstelling? Klik hier.

Hoofdbeeld: Kleurjekist

You Might Also Like

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x