Rijp voor het Rijksmuseum: ‘De Nieuwe Vaandeldrager’

We schreven er eerder al over: Rembrandts ‘De Vaandeldrager’. De staat stelt 150 miljoen euro beschikbaar voor de aankoop van het schilderij, terwijl de culturele sector dit geld hard kan gebruiken. Anne Ermens ontwierp als tegengeluid ‘De Nieuwe Vaandeldrager’. Die is nu af en klaar om gekocht te worden door het Rijksmuseum.

Geschreven door: Saar Boonstra

‘’Ik vind het super raar en vooral vreemd getimed’’, zei de Bredase zangcoach Anne Ermens afgelopen maand over de staatsaankoop. Als protest tegen deze aankoop én om de levende kunstenaars een hart onder de riem te steken, bedacht ze ‘De Nieuwe Vaandeldrager’. Het zou een versie van het originele doek worden met alleen maar foto’s van mensen uit de culturele sector. Nu, een paar weken en 315 foto’s verder, is haar Vaandeldrager dan eindelijk klaar.

Tekst gaat verder onder het beeld

Tastbaar

‘’Het was een heel overweldigend project. Aan de ene kant ervaarde ik echt dat gevoel van ‘wauw, ik kan het verschil maken’ en anderzijds voelde ik ook een druk van verwachtingen’’, zegt Anne. Ondanks dat is ze erg trots op haar kunstwerk: ‘’Je ziet duidelijk dat het een Rembrandt is, maar dan niet de echte. Ik vind het indrukwekkend om zoveel echte mensen in een namaakschilderij te zien, ook omdat je weet dat dit nog maar een klein deel is van de mensen in de culturele sector. Het wordt op deze manier heel tastbaar hoeveel mensen de aankoop van De Vaandeldrager als een klap in het gezicht ervaren.’’

Tentoonstellen

Het Rijksmuseum of minister van Engelshoven mag het werk voor 140 miljoen kopen. Dat is tien miljoen euro goedkoper dan de staatsaankoop van het origineel. De opbrengst gaat dan naar de culturele sector. Helaas heeft het Rijks noch Van Engelshoven gereageerd op Anne’s kunstwerk. ‘’Het doek heeft dan ook een beetje een winterslaap, zo met de feestdagen en de lockdown. Ik ben wel aan het rondneuzen of ik misschien in een talkshow te gast kan zijn waar ik directeur Dibbits mijn werk kan overhandigen. Daarnaast lopen er wat lijntjes richting andere musea om ‘De Nieuwe Vaandeldrager’ tentoon te stellen.’’ Het kunstwerk staat voorlopig op een geheime locatie, tot het een mooie plek kan krijgen. Anne: ‘’Nu kun je ‘m helaas nog niet bezichtigen, maar ik hoop dat ‘ie gauw te zien zal zijn voor het publiek.’’

Kamerdebat

Ondertussen is de Tweede Kamer definitief akkoord gegaan met de aankoop van de originele Rembrandt. In het Kamerdebat van afgelopen maand gaven VVD, CDA en D66 aan de koop te steunen. Het voorstel moet nu nog door de Eerste Kamer. 18 januari 2022 gaat de Kamer hierover in debat. Als zij akkoord zijn, is De Vaandeldrager een feit.

Een deel van de oppositie sprak uit dat als het kabinet 150 miljoen euro aan dit schilderij besteedt, zij ook eenzelfde bedrag moeten uitbesteden aan de zzp’ers in de cultuursector. Een ademdement dat onder andere GroenLinks, PvdA en SP daar eerder al over indienden, heeft het niet gehaald. Minister van Engelshoven stelde in het Kamerdebat dat de aankoop van het doek en financiële steun aan zzp’ers zaken zijn die gescheiden moeten blijven. ‘’Hoewel ik de sentimenten snap, vind ik het echt oneigenlijk om dit aan elkaar te verbinden. Dan zou je bij iedere aankoop die we nu uit het aankoopfonds doen telkens die discussie moeten voeren’’, aldus Van Engelshoven.

Benieuwd naar de onthulling van ‘De Nieuwe Vaandeldrager’? Klik dan hier.

Hoofdbeeld: Een voorbeeldfoto van ‘De Nieuwe Vaandeldrager’ door Anne Ermens. Het eindresultaat is nog niet te bezichtigen.

You Might Also Like

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x